Řešme příčiny a skutečné viníky současné krize

Řešme příčina a skutečné viníky současné krize (5.2.2016)

Na sobotu 6. února svolaná demonstrace Bloku proti islámu (proti uprchlíkům) nás vede k zamyšlení. Komise mládeže ÚV KSČM odsuzuje veškeré projevy nenávisti a jakékoliv podněcování k nenávisti vůči skupině osob, ať již na základě národnosti, rasy či vyznání.

Nejsou to uprchlíci, kdo problém způsobil a je scestné tyto lidi nenávidět a svolávat proti nim demonstrace. Komise mládeže ÚV KSČM volá po řešení problému. Všichni tzv. odpůrci uprchlíků by měli primárně volat k zodpovědnosti ty, jež tuto uprchlickou krizi způsobili. Evropa a USA rozpoutaly v rámci svých ekonomických zájmů sérii válek v arabském světě, nejsou obětí imigrace, ale jejími viníky!

Západní Evropa se snaží následky svého kolonialismu hodit na východní Evropu, podobně jako na východní Evropu hodila svou ekonomickou krizi (pádem východního bloku se ekonomická krize oddálila asi o 10-15 let, z počátku 90. let na rok 2008). Je třeba zdůraznit, že Alžířani nebo Pákistánci si nevybrali, že se narodí ve francouzské nebo britské kolonii, a proto to nejsou oni, kdo jim vnutil, že Paříž či Londýn jsou jejich hlavní města. Alžířan je v Paříži doma asi tak jako Slovák v Praze, Kazach v Moskvě nebo před sto lety Moravák ve Vídni. Arab ve Francii je tedy doma, a to rozhodnutím Francouzů. Nemají právo si na to stěžovat.

Je třeba upozornit na to, že řada teroristických akcí má charakter objednaných provokací. Upozornit na to, že chování tzv. povstalců z Libye, které vyzbrojili Sarkozy s Berlusconim, má stejné charakteristiky jako chování povstalců v Egyptě či provokatérů v Kolíně nad Rýnem na Silvestra 2015. Teroristický útok v Paříži před Vánocemi 2015 proběhl pravděpodobně s vědomím francouzských tajných služeb. Sýrie byla obviněna z útlaku »povstalců«, aby byla záminka pro útok na Sýrii. Ti stejní povstalci, když dojdou do Evropy, se vydávají za nepřítele a hrozbu pro Evropu. Je třeba na tuto schizofrenii poukazovat. Je třeba připomenout nacistické provokace se zapálením Reichstagu či střelbou na vysílač v Gliwicích, které vykazují stejnou taktiku jako některé tzv. teroristické akce z posledních dnů, týdnů a měsíců. Utečenci ze zajetí Islámského státu poukazovali na to, že se jejich věznitelé nikdy nemodlili a nemají u sebe korán. Lidé by měli přemýšlet, kdo tvoří Islámský stát.

Na migraci nejvíce vydělávají různé pašerácké skupiny slibující zoufalým uprchlíkům evropský ráj. Místo něj na ně však čeká koncentrák, v lepším případě detenční zařízení vězeňského typu...

Migrační vlna je realita, nemohou ji zastavit demonstrace, zavření hranic ani protimuslimské kampaně silně připomínající začátky Adolfa Hitlera. Migraci můžeme tlumit systémem check-pointů, její dopady můžeme mírnit integrací uprchlíků do naší společnosti.

To nenávist a vytváření ghett pak skutečně mohou vést k problémům, na které odpůrci imigrace upozorňují. Nejsou my a oni, všichni jsme lidé... Ale ani to není řešení. Evropa, i kdyby chtěla, nemůže pomoci všem - je tedy nezbytně nutné soustředit své úsilí především na stabilizaci zemí, odkud k nám uprchlíci přicházejí a vytvořit tak podmínky pro návrat těch, co v Evropě jsou. Většina uprchlíků se domů vrátit chce. Nemohou se však vracet do domova, kde zuří válka, kde není nic než trosky, bída a smrt.

Pořadatelé podobných xenofobních demonstrací často upozorňují, že brání naši kulturu, naše národní hodnoty. Není to však islám, co ohrožuje naši kulturu, nejsou to muslimové, kdo nám vnucuje své hodnoty. V obchodech je nám podbízeno zahraniční zboží, obvykle nevalné kvality, dokonce i to proklamované jako české bylo mnohdy vyrobeno mimo naši republiku. Rádia hrající českou tvorbu jsou čestnou výjimkou a televizní obrazovky na nás hrnou zahraniční filmy, seriály, sitcomy... Především v období Vánoc okupuje televizní obrazovky i obchody Santa Klaus, přestože k naší kultuře přece patří Ježíšek. V listopadu dlabeme dýně, protože naše Dušičky mnohým nahradil Halloween.

Kde tedy jsou ty hodnoty, které chceme chránit? Pokud chceme chránit morální hodnoty Evropy a principy demokracie, pak se tím myslí co? Bombardování Srbska? Neokolonialismus? Fašismus? Zkušenost s Hilsneriádou, holocaustem a uprchlickou hysterií ukazují, že pro některé je základní morální hodnotou Evropy spíše nacismus. Takové bránění hodnot my jednoznačně odmítáme!

Svět je tvořen několika kulturními bloky a je třeba si uvědomit, že vzájemný respekt mezi sebou je značně omezen. My se snažíme tvářit jako součást západního světa, ale ve skutečnosti se USA nebo Francie dívají na slovanský svět se stejným despektem jako na svět arabský nebo latinskoamerický. Globální kapitalismus považuje Českou republiku za kořist. Nemá smysl se jim podbízet a naši likvidaci jim ještě ulehčovat.

V kapitalistickém světě není moc na koho se obracet, zvláště když největší slovanský stát je kapitalistickou mocností s podobně imperiálními sklony jako USA, Druhý největší slovanský stát je ve válce a třetí největší slovanská země se topí ve fanatickém katolickém klerikalismu a válečné kampani. Můžeme však působit ve svém středoevropském regionu (Slovensko, Maďarsko, Rakousko, Slovinsko...).

Je třeba odmítat západoevropské kvóty na uprchlíky. Je třeba ukázat na skutečné viníky válek v arabském světě. Je třeba pomoct legitimním vládám v zemích postižených útokem teroristů. Terorismus je důsledkem politiky a válečných výpadů NATO, potažmo USA, Francie, Turecka, Saúdské Arábie a jejich satelitů.

Komise mládeže ÚV KSČM,
v Praze, 5. února 2016