Mladí komunisté pro mír a spolupráci

(13.6.2015)

Ve středisku ve Štokách probíhaly přednášky i besedy se zajímavými hosty. Na setkání vystoupili europoslanci za KSČM Miloslav Ransdorf a Kateřina Konečná - oba se věnovali evropskému rozměru levice s tím, že hlavním důrazem by mělo být zabránit stupňování nenávisti, ale také je nutné poznávat historii takovou, jaká byla.

Dalším vystupujícím byl Josef Skála, který má bohaté zahraniční zkušenosti a zná historii mládežnického hnutí u nás. Po celou dobu setkání byl přítomen první místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek. Velmi zajímavá byla debata s Františkem Kovandou, zakládajícím členem ČSM po roce 1945, účastníka celé řady akcí v poválečné době.

Na setkání byli přítomni i poslanci za KSČM Pavel Kováčik, Josef Zahradníček, Marie Pěnčíková, Jan Klán, Květa Matušovská a Jiří Dolejš - všichni měli v různých fázích setkání své besedy a odpovídali na zvídavé dotazy.

V sobotu odpoledne byl program zaměřen na poznání okolí a večer na kulturní zábavu. V neděli se mladí dočkali setkání a otevřené diskuse s předsedou ÚV KSČM Vojtěchem Filipem, který přiblížil aktuální postoje a principy politiky strany a vyměnil si názory s účastníky na celou řadu témat týkajících se programu i taktiky strany.

V debatách v rámci setkání rezonovala otázka uprchlíků v Evropě, otázka transatlantické smlouvy TTIP (jejíž přijetí chtějí pohlaváři G7 urychlit) a otázky společné pro minulost strany.

Na závěr přijali účastníci setkání prohlášení konstatující, že zde mladí komunisté jsou a vyzývající ostatní mládežnické levicové demokratické organizace ke spolupráci... S ohlasů odjíždějících byla zaznamenána spokojenost s pobytem a průběhem setkání.

autor: Zdeněk Milata
zdroj: http://www.halonoviny.cz