Mladí KSČMPostoje, názory, polemika

Postoje, názory, polemika

K výročí 17. listopadu

K výročí 17. listopadu (25.11.2015) Zažili jsme dvojí oslavy sedmnáctého listopadu v roce 2015. Jedny se nesly v bezpočtu demonstrací po celé Praze, kde mimo legitimní názory občanů vystupovali státníci, na jiných se objevily politické fosilie typu pana Sládka. Boj o politické kolbiště běží plnou měrou a ani komunisté nezůstali stranou. Připomněli si důstojně výročí roku 1939 před Hlávkovou kolejí v Praze. Další akce strana oficiálně nepořádala. Musím říct, že jsem zklamán vyprázdněním výročí zejména ve vztahu k 26letům budování země pravdy a lásky. Vzpomeneme-li, že 26 let od Vítězného února 1948 tato země za sebou měla dávno kritickou diskusi k nedávné minulosti, pak zejména "náhradní" listopad nesoucí se v režii TOP 09 a dalších proamerických či pravdoláskařských exponentů, neměl s významem výročí nic společného.

Akademická obec si nemá co vyčítat s akademickou obcí v KLDR. Ostatně pan rektor Tomáš Zima byl členem KSČ dřív než dokončil studium na gymnáziu Botičská. Nejen toto máslo na hlavě vede zřejmě tak důstojné muže a ženy k tomu, aby plivali nejen na minulost, ale preventivně i na své názorové oponenty - viz. prohlášení rektorů z 12. 11. 2015. Rektoři však zapomínají na svou akademickou povinnost a tou je kritické zhodnocení vývoje české společnosti v devadesátých letech 20. století s přesahem do století jednadvacátého. Na toto téma se diskuse takřka nevede, místo ní probíhá politické školení mužstva a vymývání mozků o době před rokem 1990. Ostatně Havel se nedobrovolně stal souputníkem Kim Čong Ila a doprovodil jej v pár dnech na poslední pouť. Což dokládá co následně jeho příznivci předvádějí, to totiž nemá cokoli společného s kritickým myšlením, odkazem Husa nebo Masaryka.

Hájit se nestranností je jako popírat sebe samy. Vezměme si příklad nestranného rektora a prorektora Brněnské univerzity, pana Petra Fialu, z něhož se stal z "nezávislé" osobnosti pravověrný předseda ODS. Vyzývám představitele akademické obce, aby se veřejně přihlásili ke svým politickým prioritám, což považuji za jejich politickou čest. Z hlediska jejich profesní cti je žádám, aby zahájili nestrannou a objektivní diskusi ke zhodnocení fungování naší země po roce 1990 se všemi klady i zápory z toho vyplývajícími.

Zdeněk Milata, předseda Komise mládeže ÚV KSČM

autor: Zdeněk Milata